Horeca groeit door in 2019

 

Naar verwachting stijgt de omzet in 2019 met nog maar eens 2% ten opzichte van een 5% stijging in 2018. Goed nieuws voor de horeca ondernemers zou je denken. Helaas ziet de werkelijkheid er heel anders uit en hebben steeds meer horecaondernemers problemen in hun zoektocht naar het vinden van goed gekwalificeerd horecapersoneel.

Goed horecapersoneel is schaars en vormt een serieuze bedreiging voor de ondernemer

Volgens de cijfers van het UWV telde Nederland in 2013 nog 60.000 openstaande horeca vacatures. Ruim vijf jaar later is het tekort opgelopen naar meer dan 100.000 openstaande vacatures. Het tekort aan personeel komt voornamelijk voor op de toeristische plekken in de randstad, Veluwe, Zeeland, Brabant en Limburg. Waar liggen de problemen, hoe is dit ontstaan en welke oplossingen bestaan er om dit tekort terug te brengen?

Nooit te oud om te leren

Horecaondernemers richten hun pijlen hoofdzakelijk op jongeren, studenten of afgestudeerden in plaats van de 50-plussers die op zoek zijn naar een baan in de mooiste branche. Jonge medewerkers zijn sneller, bij de tijd en schakelen makkelijker met alle nieuwe technieken van vandaag de dag. Maar wat als de sollicitatieprocedures te lang duren en hier geen bevredigend resultaat uit voort komt? De creatieve ondernemers onder ons passen werkzaamheden en werktijden aan om de piekbelasting in hun onderneming goed op te kunnen vangen. De 50-plusser met horeca ervaring is meer dan geschikt voor horeca werkzaamheden. Zij zien het werk sneller liggen en verstaan het vak vaak beter als het gaat om service en aandacht naar de gasten van je onderneming. Door jonge en oude medewerkers in het arbeidsproces aan elkaar te koppelen creëer je een samensmelting van kennis en ervaring.

Verbeter de arbeidsomstandigheden

De groeiende krapte op de arbeidsmarkt in de deze sector blijft aanhouden, ondanks de loonstijging van 2.3% in de horeca CAO van 2018. Door beter te belonen maakt de ondernemer het aantrekkelijker een medewerker aan zich te binden.  De ondernemer kan op verschillende manieren een beloning toekennen. Meer loon uitbetalen dan de voorgestelde horeca CAO is natuurlijk een goed idee. Parkeervoordeel in de randstad, extra scholing of gratis gebruik maken van sportfaciliteiten zijn mooie extra’s om het voor de medewerker nog interessanter te maken om voor een bepaalde horecaonderneming te kiezen.

Flexibel en creatief plannen van personeel

Verschillende strandtenten lokken personeel uit de randstad naar de kust door hen een werk-vakantie te bieden. Gratis verblijf op een camping aan de kust in ruil voor een aantal uur per week meedraaien in een strandtent. In de randstad wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een poule met horeca flex-werkers die zelf datum, locatie en tijdstip bepalen. Ben je een horecaondernemer met goede arbeidsvoorwaarden en heerst er een prettige werksfeer in je onderneming, dan heb je naar verwachting geen problemen om goed gekwalificeerd personeel te vinden.

 

 

 

 

Volg ons:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Google+
http://horecapraat.nl/horeca-groeit-door-in-2019/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *