Nieuwe ‘duurzame’ energiebronnen aanboren?

Nederland staat aan het begin van een gigantische operatie om aardgasvrij te worden.

Op dit moment gebruiken ongeveer zeven miljoen huishoudens aardgas om het huis te verwarmen en te koken. De bedoeling is dat het grootste deel daarvan uiterlijk 2050 is overgestapt van aardgas naar duurzame energie. In de jaren zestig werden onze ouders en grootouders al geconfronteerd met de energietransitie van kolen naar gas. Nu is het onze beurt om langzaam afscheid te nemen van aardgas en het gebruik van nieuwe energiebronnen te accepteren.

Wat betekent dit voor de professionele horecaondernemer?    

Welke investeringen komen hierbij kijken? Moeten ondernemers straks hun kooklijn op gas vervangen voor elektra? Heeft elk restaurant straks zonnepanelen op het dak en een warmtepomp in de kelder in plaats van hun wijn voorraad? Dat we minder gas gaan gebruiken is duidelijk maar welke opties biedt het de professionele horecaondernemer?Wordt aardgas vervangen door biogas, waterstofgas of gaan we allemaal over op inductie?

De ondernemer

Veranderingen brengen vaak extra kosten met zich mee waar een ondernemer natuurlijk niet op zit te wachten.

Het gaat goed met de horeca in Nederland maar heeft de horecaondernemer voldoende liquide middelen om zijn bedrijf om te zetten van aardgas naar elektra of andere
energiebronnen? De recessie heeft voor veel ondernemers zijn sporen achtergelaten en juist deze goede tijden zijn zeer welkom om de reserves weer enigszins aan te vullen.

De chef-kok

De meeste chef-koks en keukenmedewerkers zijn gewend om op gas te koken. Vanuit hun opleiding wordt er veelal op gas gewerkt. De chef is gewend aan de duidelijk zichtbare vlam en de ‘warme’ beleving in zijn keuken, gas is vertrouwd. Het ‘spelen’ met de vlam is voor een chef-kok erg belangrijk als hem de vraag wordt voorgelegd of hij liever op gas of inductie kookt. De komende weken wordt duidelijk of dat deze stelling nog steeds van kracht is.

Koken op gas zorgt voor hogere temperaturen in de werkomgeving van een keuken.  45% procent van de warmte vervliegt in de ruimte en wordt niet effectief gebruikt waardoor de temperaturen vooral in de zomer flink kunnen oplopen. Dit is voor de keukenmedewerkers vaak niet de beste situatie om in te werken. Een verandering van bijvoorbeeld gas naar inductie zou voor de werkomgeving van keukenmedewerkers veel beter zijn.

De gast

De gasten die komen dineren in een restaurant ervaren weinig verandering aan het gerecht wat zij krijgen uitgeserveerd. De energiebron heeft geen directe invloed op de smaakbeleving van een gast. Wanneer er geflambeerd wordt in de keuken is een aansteker of gasbrander goed genoeg om een vlammetje te realiseren. De beleving in het restaurant daarentegen kan wel worden beïnvloed. Vooral bij restaurants met een ‘open keuken’ zorgt ‘de vlam in de pan’ vaak voor het ‘oooh-wauw-effect’ en een extra beleving. Beleving en sfeer zijn zeer bepalende factoren voor een gast om wel of niet te reserveren.

Wat is inductie koken?

De elektrische spoelen in een inductiekookplaat genereren onder de magnetische pan een magnetisch veld. Door het magnetisch veld wordt er een wervelstroom van energie gecreëerd.

De magnetische inductie pan zorgt voor weerstand waardoor de elektrische wervelstroom wordt omgezet in energie/hitte. De pan wordt enkel rechtstreeks verhit. Doordat enkel de pan op het inductieveld wordt verhit is het energieverlies nihil.

  • Wat zijn de grootste voordelen en nadelen van gas ten opzichte van inductie in een professionele horecakeuken?
  • Welke verandering verwachten horecaondernemers de komende jaren in de levering van energiebronnen voor hun onderneming?
  • Hoeveel procent van de huidige keukens in de professionele foodsector werkt er momenteel met inductie?
  • Wordt duurzame energie in de toekomst een ‘keurmerk’ voor horecagelegenheden in Nederland?

De aankomende weken ga ik op bezoek bij verschillende horecabedrijven op zoek naar antwoorden op bovenstaande vragen.

Volg ons:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
Google+
http://horecapraat.nl/nieuwe-duurzame-energiebronnen-aanboren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *